Nama diberi Amru Muhammad Hilmi Khalid atau lebih dikenali sebagai Ust. Amru Khalid. Beliau merupakan seorang ustaz dan da’I muda Mesir yang banyak berkecimpung dalam medan “pengurusan kalbu”. Beliau dilahirkan di Alexandria, Mesir pada 5 September 1967. Amru Khalid pernah aktif mengisi pengajian di masjid-masjid sekitar Kaherah. Da’i yang memiliki hobi olahraga tenis dan squash ini menjadi penyampai di salah satu acara televisyen paling popular di Timur Tengah, Shuna’ul Hayah (Pengurus Hidup).

Beliau sangat disukai oleh semua lapisan masyarakat, atas mahupun bawah, kecuali pemerintahan sekular yang tidak menyukai orang-orang yang menganjak masyarakat, khususnya golongan muda ke jalan kebenaran kerana hal ini akan mengancam kesetiaan mereka kepada pemerintah (sekular). Disebabkan beliau dilarang keras berceramah di dalam negeri Mesir, seperti yang berlaku kepada Dr. Yusuf Al-Qardhawi, da’i yang satu ini akhirnya memilih untuk tingal di Birmingham, England sambil meneruskan pengajiannya.

The New York Times Magazine, merujuk kepada populariti beliau di negara-negara Arab, menyifatkan beliau dalam isu April 30, 2006 sebagai “pendakwah televisyen Islam yang paling terkenal dan berpengaruh di dunia.” Amru Khalid baru-baru ini telah dipilih sebagai salah seorang daripada 100 orang yang paling berpengaruh di dunia oleh majalah Time. Beliau telah memberi inspirasi kepada belia Arab untuk menyumbang kepada pembangunan sosial ekonomi negara dengan melancarkan konsep “Lifemakers”.

Pendidikan:
Beliau berkelulusan dari Universiti Kaherah pada tahun 1988 dengan ijazah dalam Perakaunan. Pada tahun 2001, beliau menerima diploma dari Institut Pengajian Islam. Beliau menerima Ph.D beliau di Universiti Wales, Lampeter pada Mei 2010 dengan gred A. Beliau mula mengajar di masjid-masjid pada tahun 1990 ketika masih bekerja sebagai seorang akauntan. Pada tahun 1998, beliau berpindah ke dakwah sepenuh masa, terutamanya di televisyen satelit. Kuliah popular Khaled, yang dapat dilihat pada saluran Iqraa TV melalui siaran satelit langsung Nilesat, juga diedarkan melalui Internet dan pada pita kaset audio dan video.

Pekerjaan:
• Akauntan awam untuk syarikat dan yayasan di Pejabat Biro Akauntan Arab, Mesir (1998).
• Menyampaikan ceramah umum secara rutin selama dua tahun di Mesir, dengan anggaran jumlah hadirin mencapai hingga 35,000 hadirin (2000-2002).
• Penyampai dan pengaturcara bagi acara “Shuna’ul Hayah”.
• Pengasas laman web miliknya, yang merupakan salah satu laman web peribadi paling popular di seluruh dunia. Lebih dari 2 juta pengunjung setiap bulan.

Pengalaman berorganisasi:
• Ketua Himpunan Mahasiswa Fakulti Perdagangan Universiti Kaherah (1988).
• Wakil Presiden Badan Eksekutif Mahasiswa Universiti Kaherah (1988).

Penghargaan:
• Penghargaan dari WHO dalam Peringatan Hari Bebas Rokok Antarabangsa atas dedikasi beliau dalam program “Shuna’ul Hayah” (Mei 2004).
• Beliau terpilih sebagai orang kedua paling popular setelah Presiden Mesir dalam sebuah tinjauan pendapat yang dikendalikan oleh Majalah Asy-Syabab, salah sebuah majalah Arab popular.

Program televisyen:
Amru Khalid juga adalah seorang pendakwah Islam dan penceramah motivasi. Program televisyen beliau dibawa pada IQRAA TV dan penyiaran melalui satelit di seluruh dunia Islam. Beliau juga menerbitkan laman web sendiri, buku, CD dan kaset. Walaupun ceramah beliau biasanya dihantar dalam bahasa Arab, program sering sari kata dalam bahasa Inggeris. Laman web beliau membawa artikel dalam hampir 20 bahasa.

Kementerian & Penonton:
Amru Khalid menolak ekstremisme . Beliau mengumumkan bahawa orang Islam Arab mahu hidup aman dalam kewujudan bersama dengan Barat. Ajaran utama beliau kekal sama seperti orang-orang terdahulu dalam media yang lebih moden, bercakap tentang tindakan setiap hari untuk lebih dekat kepada Allah seperti kejujuran, merendah diri, dan bersikap sopan. Beliau percaya bahawa untuk memperbaiki masyarakat ia mesti berubah dari akar umbi (dari bawa